De Falsified Medicines Directive is een verordening vanuit de Europese Commissie die als doel heeft het tegen gaan van vervalste medicijnen in het reguliere distributiekanaal. De verordening is in gegaan op 9 februari 2019. De verordening heeft impact voor fabrikanten, parallelhandelaren, groothandels en apotheken. De basis voor het systeem is een uniek serienummer op een geneesmiddelverpakking.

Apotheken (openbare apotheken, apotheekhoudende huisartsen en ziekenhuizen) controleren of het unieke serienummer bekend is in het systeem en of het serienummer nog actief is. Indien het serienummer niet actief meer is in het systeem of niet aanwezig is, wordt de verpakking niet meegegeven aan de patiƫnt. Tevens wordt er gecontroleerd of het anti-manipulatie mechanisme nog intact is.

Het totale systeem dat wordt ontwikkeld bestaat uit een Europees systeem (EMVO) en nationale systemen (NMVS). De fabrikanten en parallelhandelaren sluiten aan op de EMVO. Ze laden daar de gegevens van de producten die ze in een Europese markt willen afzetten. De EMVO laadt op basis van deze informatie de NMVS(en) van de landen waar het product voor bestemd is. Groothandels en apotheekhoudenden koppelen aan het nationale systeem.