De Falsified Medicines Directive is een verordening vanuit de Europese Commissie die als doel heeft het tegen gaan van vervalste medicijnen in het reguliere distributiekanaal. De verordening is in gegaan op 9 februari 2019. De verordening heeft impact voor fabrikanten, parallelhandelaren, groothandels en apotheken. De basis voor het systeem is een uniek serienummer op een geneesmiddelverpakking.


Fabrikanten dienen alle verpakkingen voor receptplichtige geneesmiddelen te voorzien van een 2D data matrix. In deze 2D data matrix staan: landcode, productcode (GTIN), Batchnummer, vervaldatum en uniek serienummer. Het unieke serienummer maakt de verpakking uniek. Een anti-manipulatie mechanisme. Denk hierbij aan een verzegeling van de verpakking. Dit mechanisme zorgt ervoor dat duidelijk is dat de verpakking niet opengemaakt is


Het totale systeem dat wordt ontwikkeld bestaat uit een Europees systeem (EMVOen nationale systemen (NMVS). De fabrikanten en parallelhandelaren sluiten aan op de EMVO. Ze laden daar de gegevens van de producten die ze in een Europese markt willen afzetten. De EMVO laadt op basis van deze informatie de NMVS(en) van de landen waar het product voor bestemd is. Groothandels en apotheekhoudenden koppelen aan het nationale systeem.